4 nieuwe ontwrichte zones om steun te bieden aan gebieden getroffen door herstructureringen

Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns zal de procedure opstarten om vier nieuwe ontwrichte zones aan te melden bij de federale regering, dat werd vandaag met de Vlaamse Regering beslist. Ontwrichte zones zijn afgebakende regio’s die de afgelopen periode ernstig getroffen werden door sluitingen en/of collectieve ontslagen. Bedrijven binnen deze zones ontvangen een korting van 25% op de bedrijfsvoorheffing bij investeringen met nieuwe aanwervingen. Dat voordeel komt overeen met een besparing van 4 à 5% op de loonkost gedurende  twee jaar. Minister Brouns wil hiermee in tijden van economische onzekerheid een boost geven aan de economie en werkgelegenheid. De vier zones zullen zich situeren in Limburg, de Kempen, de as Antwerpen-Brussel en West-Vlaanderen, en zullen elk een straal van 40 km hebben.

We stellen vast dat de economische onzekerheid van de voorbije periode in verschillende delen van Vlaanderen spijtig genoeg heeft geleid tot grote herstructureringen.  Zo waren er ontslagen bij o.a. Sappi, , Signify, Balta en Ideal, vaak met grote impact op de getroffen werknemers en hun familie. Gezien enkele van de bestaande ontwrichte zones einde oktober aflopen starten we nu de aanmelding voor vier nieuwe zones.  Deze nieuwe zones zullen voor de komende zes jaar een loonkostendaling mogelijk maken voor bedrijven die investeren en nieuwe jobs creëren in Vlaanderen te ondersteunen. Tot 2022 konden in totaal al 12.343 VTE via bijkomende aanwervingen genieten van deze steun.”, aldus Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns

Ontwrichte zones maken een federale korting van 25% op de bedrijfsvoorheffing gedurende twee jaar mogelijk bij investeringen met nieuwe aanwervingen. Die zones kunnen ingesteld worden als er zich in een beperkte regio een hoog aantal collectieve ontslagen voordoen, minstens 500 in een periode van 3 jaar. De zones zijn beperkt tot bedrijventerreinen, wetenschapsparken en incubatoren. De steun geldt voor kmo’s en is voor grote bedrijven beperkt tot gemeenten die op de “steunkaart” staan. Op dit moment zijn er drie ontwrichte zones in Vlaanderen erkend (rond Genk, Turnhout en Vilvoorde). In het najaar van 2022 werden deze in kader van de energiecrisis uitzonderlijk verlengd, maar voor Genk en Turnhout loopt deze termijn al af eind oktober 2024.

Perspectief voor 6 jaar

Gezien het positieve effect van deze steun op de economie en de moeilijke huidige economische situatie, in het bijzonder in de industrie, zullen op initiatief van Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns nu 4 nieuwe zones aangemeld worden bij de federale regering. De 4 nieuwe zones situeren zich in Limburg (zone rond Lanaken), de Kempen (zone rond Turnhout-Beerse), de as Antwerpen-Brussel (zone aan de Stad Antwerpen én zone in Machelen-Vilvoorde) en West-Vlaanderen (zone rond Wielsbeke) en zullen een looptijd kennen van 6 jaar. “Doordat de nieuwe zones erkend zullen zijn voor 6 jaar bieden we bedrijven ook op langere termijn perspectief”, zegt minister Brouns.

Het aanmeldingsdossier wordt nu technisch uitgewerkt met de detailomschrijving van de in aanmerking komende terreinen, en aan de Vlaamse regering ter beslissing voorgelegd zodat de formele aanmelding bij de federale regering kan gebeuren. Uiterlijk 1 november 2024 moeten  de nieuwe ontwrichte zones kunnen ingaan.

Vorige
Vorige

Informele Raad Industrie en Interne Markt - Genk

Volgende
Volgende

De boer op met Jo!