Vlaanderen creëert groeipad richting 1.000 Klimaatjobs bij maatwerkbedrijven

Vlaams minister van Sociale Economie Jo Brouns lanceert vandaag een eerste oproep richting ‘1.000 Klimaatjobs’ bij maatwerkbedrijven (de vroeger beschutte en sociale werkplaatsen). Dit groeipad kadert in het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030, dat er naar streeft om tegen 2030 de broeikasemmissies met 40% terug te dringen in vergelijking met 2005.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns: ‘Ik wil een ambassadeur zijn van mensen die werken en ondernemen, maar ook voor hen die dat even niet kunnen. De krapte op de arbeidsmarkt moeten we dan ook ombuigen tot een kans. Zowel onze arbeidsmarkt als het klimaat staan onder druk en dat stelt ons voor een dubbele uitdaging. Met deze Klimaatjobs kunnen we alvast mensen kansen geven op de arbeidsmarkt om zo onze vacatures in te vullen. Daarnaast zetten we in op een duurzame en circulaire economie. Onze Vlaamse maatwerkbedrijven kunnen daarin een absolute voortrekkersrol in spelen.’

Door het creëren van 1000 bijkomende klimaatjobs’ in de sociale circulaire economie leveren we een wezenlijke bijdrage aan het Vlaams Energie- en Klimaatplan. De Kringloopwinkels zij een goed voorbeeld bekende voorbeeld, onder andere voor het inzamelen en herstellen van kledij of elektronische toestellen. Maar er zijn andere goede en boeiende voorbeelden te vinden in de sector. Denk maar aan de Fietspunten, Foodsavers of sociale economie ondernemingen die hun productieproces aanpassen en bestanddelen uit Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) halen . De uitbouw van een sociale circulaire economie in Vlaanderen kan zo een enorme hefboom zijn bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Studies schatten dat een sterk uitgebouwde circulaire economie broeikasgassen tussen de 40% en 60% kunnen reduceren.

Verder bestaat er een brede wetenschappelijk consensus dat vooral de zogeheten ‘binnenste cirkels’ van een circulaire economie – zijnde hergebruik, herstel en delen – met voorsprong de grootste positieve impact hebben op vlak van CO2-reducties. Juist die activiteiten zijn arbeidsintensief, waardoor ze zich goed lenen tot de sociale economie sector, waaronder collectief maatwerk.

In deze eerste toekenningsfase voorziet Vlaanderen bijna 8 miljoen euro voor deze maatregel. Hiermee kunnen we een bijkomende tewerkstelling van circa 360 doelgroepwerknemers realiseren. Zo stellen we maatwerkers te werk die een handicap of arbeidsbeperking hebben wat in het normale economische circuit niet voor de hand ligt. Het gaat bovendien om volwaardige jbos, met een arbeidscontract waar mensen echt goed begeleid worden. In twee volgende fases zullen de overige jobs gecreëerd worden.

De oproep wordt opengesteld aan alle maatwerkbedrijven in Vlaanderen die hun huidige contingent aan doelgroep werknemers al sterk invullen. Zij krijgen gedurende circa twee maanden de tijd om een aanvraag in te dienen. De ontvankelijke aanvragen zullen vervolgens door het Departement WSE aan een inhoudelijk onderzoek worden onderworpen. Een extern onderzoeksbureau zal worden aangesteld om te onderzoeken hoe groot de CO2-reductie van de goedgekeurde klimaatjobs effectief is. Enkel voorstellen die effectief een impact hebben op de CO2-reductie zullen effectief worden toegekend.

Minister Brouns besluit: ‘Van de 100 Vlamingen op beroepsactieve leeftijd zijn er 75 aan het werk, 3 werkzoekend en 22 anders-actief. Als we een hogere werkzaamheidsgraad willen realiseren, moeten we absoluut kansen geven aan mensen die verder staan van de arbeidsmarkt, ook mensen met een arbeidsbeperking. Via deze oproep timmeren we aan de weg naar een werkzaamheidsgraad van 80%, want alle beetjes helpen. Tegelijk werken we aan het reduceren van onze CO2-uitstoot. Zo slaan we twee vliegen in één klap.’

Vorige
Vorige

Vlaanderen zet nieuwe stappen in evolutie naar werkzaamheidsgraad van 80%

Volgende
Volgende

Vlaanderen koploper in Europa in investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling