9 nieuwe SALKturboprojecten voor ondernemerschap en de jobs van morgen

DIEPENBEEK/HASSELT - De Taskforce SALKturbo heeft vandaag opnieuw aan 9 projecten het SALKturbolabel toegekend. Dit betekent dat deze projecten een bijdrage leveren aan de ambitie van SALKturbo om de Limburgse economie competitiever, digitaler, duurzamer en inclusiever te maken.  De teller staat inmiddels op 82 SALKturboprojecten, goed voor een investeringsvolume  van meer dan 232 miljoen euro.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns en voorzitter van de Taskforce SALKturbo Tom Vandeput: “Vijf van deze projecten kunnen onmiddellijk van start gaan omdat de Taskforce ook de inzet van Europese middelen heeft goedgekeurd. Ook drie projecten van de vorige rondes krijgen EFRO-steun. In totaal wordt tijdens deze goedkeuringsronde 18,6 miljoen euro Europese steun naar Limburg gehaald.”

Gedeputeerde van Economie en voorzitter POM Limburg Tom Vandeput: “Bijna 9,5 miljoen euro hiervan is gereserveerd voor de Bouwcampus. Deze campus wordt de centrale plaats op Limburg DC waar ondernemers, onderzoekers en overheden samenwerken aan innovatieve oplossingen. De kern van de Bouwcampus is het Application Center Circular Construction (AC³), een grote klimaatkamer met meerdere complementaire onderzoekslabo’s. Met dit project zorgen we voor de verankering van een duurzame en circulaire bouwsector in onze provincie. Het voordeel voor de burger is dat bouwen in de toekomst nog betaalbaar zal zijn. ”

Vlaams Minister van Economie en Innovatie Jo Brouns: “Voor de financiering van deze projecten kan Limburg putten uit een exclusief omvangrijk budget van 152 miljoen euro van de Europese transitieregio. In totaal is al 58,3 miljoen hiervan ingezet om de Limburgse economie competitiever, duurzamer en inclusiever te maken. ”

De ambitie van SALKturbo is om in een periode van 10 jaar (2018-2028) de transitie van de Limburgse economie te versterken en te versnellen op vier sporen: competitief, digitaal, duurzaam en inclusief. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “Wij zijn iets voorbij halfweg de planperiode. De economische toekomststrategie van SALKturbo is omgezet in strategische hefboomprojecten die in uitvoering zijn of weldra in uitvoering gaan. De impact van deze projecten zal pas op het einde van de planperiode voelbaar zijn maar het ondernemerschap en de jobs van morgen creëren we vandaag.”

SALKturbo is een collectieve Limburgse ambitie. De verbondenheid van de Limburgse stakeholders werkt als een sterke katalysator voor het bereiken van de SALKturbo-ambitie. Vlaamse minister Jo Brouns: “Die Limburgse eenheid in visie zorgt voor een hoge kwaliteit van projecten. SALKturbo is de Limburgse vertaling van het Vlaams EFRO-programma waardoor de beschikbare Europese middelen de investeringsbereidheid van de Limburgse stakeholders ondersteunt en stimuleert.”

Voor de transitie naar een innovatieve economie is het logisch dat de kennisinstellingen op de voorgrond treden. Gedeputeerde Tom Vandeput: “Zij spelen ook een belangrijke rol in de realisatie van onze thematische campussen. Kennis en onderzoek zijn essentieel voor innovatie. Met de Bouwcampus zorgen we ervoor dat die kennis sneller en beter doorstroomt naar de bouwsector.”

De EFRO-middelen geven ook een impuls aan de stedelijke ontwikkeling. “Met de PXL Energiehub en de Hoebanxsite worden twee sites in Hasselt gecreëerd die een toonbeeld zijn van duurzame energievoorziening in een stedelijke context. Dergelijke projecten passen volledige in de transitie naar een duurzame economie en samenleving. De economie van morgen zal duurzaam zijn of niet zijn,” aldus Vlaams minister Jo Brouns.

Vorige
Vorige

Vlaams Parlement keurt decreet goed dat mensen met een leefloon verplicht zich in te schrijven bij VDAB

Volgende
Volgende

Techniekendecreet voor ammoniakreductie goedgekeurd: juridische zekerheid over investeringen en versnelde erkenning van innovaties