Ons verhaal voor meer zekerheid

Ik geloof in politiek dichtbij de mensen. Daarom ga ik als minister uitvoerig in gesprek met mensen waarbij geen enkel onderwerp taboe is. De leidraad tijdens deze gesprekken is steeds:

“Zeg alles, maar wees deel van de oplossing.”

Ons land staat voor grote uitdagingen om onze welvaart en ons welzijn ook in de toekomst te kunnen garanderen.  De betaalbaarheid van onze pensioenen en onze zorg staat onder druk. 

We zijn het aan de toekomstige generaties verplicht om hen zekerheid te bieden op deze uitdaging door duurzame oplossingen te formuleren.  Het is onze gezamenlijke opdracht om er nú voor te zorgen dat het ook in de toekomst goed wonen, werken en leven is in Vlaanderen.

Binnen mijn bevoegdheden als minister heb ik vanuit onze talrijke ontmoetingen vier concrete ambities geformuleerd die een deel van het antwoord zijn. Vier ambities waar ik samen met jou graag mijn schouders onder zet.

Ik noem het ‘ons verhaal’.

Uw zekerheid op jobs in de toekomst, op betaalbare energie én op gezond, lokaal geproduceerd voedsel. 

We dienen de uitdagingen helder te benoemen, en samen te durven kiezen voor duurzame oplossingen. We zetten daarbij in op een samenleving die gelooft in eigen kunnen, waarin we minder afhankelijk zijn van het buitenland. Om er voor te zorgen dat het in Vlaanderen goed wonen, werken en leven blijft dienen we dus in te zetten op meer strategische autonomie op Europees niveau. We mogen de gemaakte fouten met onze energievoorziening niet herhalen. 

We pleiten niet voor protectionisme, wél voor een socio-economisch chauvinisme.  Laat ons samen nadenken over de werkgelegenheid die we willen creëren én het voedsel dat we willen eten. Ik werk hierin graag mee aan een samenleving waarin we minder afhankelijk zijn van het buitenland

We doen dit door in Europa de krachten te bundelen en in te zetten op onderstaande prioriteiten.

Uw zekerheid op het behoud van ons welvaartsmodel.

Ons land staat voor grote uitdagingen om onze welvaart en ons welzijn ook in de toekomst te kunnen garanderen. De betaalbaarheid van onze welvaart – onze pensioenen en onze gezondheidszorg – staat onder druk. Wanneer we in heel België een werkzaamheidsgraad realiseren van 80% is het probleem voor de helft opgelost. Daarbij komt dat werken ook geen straf is, maar de beste sociale bescherming. Wie deelneemt aan de maatschappij kan immers krijgen van de maatschappij.

We worden geconfronteerd met een dubbele realiteit:

>> Bijna 80% van alle Vlamingen met beroepsactieve leeftijd is aan het werk 

>> En toch krijgen we niet alle vacatures ingevuld

Voor mij is het glashelder. Om er voor te zorgen dat ons welvaartsmodel behouden blijft moeten we meer mensen aan het werk krijgen. Hoe?

Uw zekerheid op ruimte om ondernemend te zijn.

Kijk, we zijn met veel. De ruimte wordt schaarser. En we moeten verduurzamen. Maar hoe doen we dit zonder verlies van onze levenskwaliteit? En wie doet wat?  Één ding is zeker. We zullen alvast samen slimmer moeten zijn in het benutten van onze kostbare ruimte!

In Europa staan de industrie en de landbouw voor grote uitdagingen door de snelle transitie die gemaakt moet worden op twee domeinen. Onderstaande “tweelingstransitie” biedt absoluut zekerheid aan onze welvaart, maar de industrie en de landbouw vragen hierbij steun. Het is cruciaal om te blijven investeren in innovatie om zowel de digitale als de duurzame transitie succesvol te laten verlopen

We moeten als Vlaanderen meer fier zijn op de innovatieve regio die we zijn. Want onze innovatiekracht is de motor bij de omslag naar meer strategische autonomie en het behoud van ons welvaartsmodel. Innovatie is immers dé manier om te werken aan duurzame, digitale oplossingen voor onze samenleving en economie, om onze levenskwaliteit te garanderen dus. 

We dienen aan burgers, bedrijven en beleidsmakers dan ook alle kansen te bieden om ondernemend te zijn, om zo deel van de oplossing te kunnen blijven. Daarvoor zijn drie zaken prioritair.

Uw zekerheid dat élk talent tot zijn recht komt.

Jobs veranderen, verdwijnen en nieuwe jobs ontstaan. Denk maar aan de digitalisering, robotisering en de groene transitie. Innovatie en opleiding zijn éénzelfde kant van de medaille. Een onderneming kan maar verduurzamen, vergroenen, innoveren… wanneer de medewerkers mee zijn (en blijven).

 In die snel veranderende wereld is het cruciaal:

>> dat we blijven investeren in de grote groep van jongeren die vandaag ongekwalificeerd uitstromen;

>> dat dat we jongeren (en hun ouders) overtuigen dat ze bij hun studiekeuze niet noodzakelijk hoog maar vooral juist moeten mikken;

>>  dat we levenslang leren met de paplepel meegeven.