Eerste proefboring voor Einsteintelescoop in Voeren

Een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de Einsteintelescoop in Limburg: de proefboringen zijn gestart op het Drielandenpunt! Met deze boringen analyseren ze de ondergrond om te bepalen of deze geschikt is voor de Einsteintelescoop.

Het ondergronds observatorium, dat onderzoek zal doen naar zwaartekrachtgolven en de oorsprong van het heelal, belooft een enorme boost te geven aan de economie in Vlaanderen. Het project kan tot 35.000 directe en indirecte banen creëren en zal een aanzuigeffect hebben op onze STEM-opleidingen.

Met de Einsteintelescoop kunnen we een gigantische stap voorwaarts zetten voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. We moeten meer dan ooit ambitie tonen en resoluut gaan voor de bouw van dit ambitieuze project!

Vlaams minster Jo Brouns: “Noem het gerust een historisch moment! Vergelijk dit met de boring van André Dumont 123 jaar geleden in As. Wat heeft dat niet betekend voor Limburg? We boren hier naar de toekomst. De impact van wat de Einsteintelescoop is mij duidelijk geworden bij een bezoek aan het CERN, de deeltjesversneller in Zwitserland. Dat fundamenteel onderzoek heeft onder meer het internet opgeleverd alsook de technologie van de medische beeldvorming. Wat de wetenschappers zullen ontdekken met deze nieuwe zwaartekrachtdetector van de derde generatie weten we nog niet, maar het zàl revolutionair zijn. Als Vlaanderen, samen met Nederland, Duitsland, Wallonië en federaal België, deze Einsteintelescoop naar hier kan halen, zal dat voor de hele regio, zeker ook voor Limburg, een grote impact hebben. Elke geïnvesteerde euro zal drie tot vier euro opleveren. Denk ook aan 35.000 directe en indirecte jobs als we deze Einsteintelescoop naar hier kunnen halen.

Vorige
Vorige

Interview HBVL: “Europa moet zekerheid bieden op eigen gezonde, lokale voeding zodat we niet afhankelijk zijn van de Russen, Chinezen of Zuid-Amerikanen.

Volgende
Volgende

Bezoek aan demoboerderij die gebruikt maakt van de ‘Lely Sphere’