Vlaamse regering verankert LRM opnieuw voor 5 jaar in Limburg

De Vlaamse regering heeft vrijdag op initiatief van Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns een nieuwe samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. LRM wordt daarmee verankerd in Limburg tot 2029. Die beslissing viel nadat LRM een goed rapport kon voorleggen voor de afgelopen periode 2018-2022. In de periode 2018-2022 heeft LRM een gecumuleerd resultaat geboekt van 16,9 miljoen euro. LRM investeerde in de afgelopen 5 jaar voor een totaalbedrag van 308 miljoen euro in bedrijven en vastgoed- en klimaatprojecten. LRM verzorgde ook haar maatschappelijke footprint door 40 miljoen euro aan dividenden uit te keren, die via het Vlaams gewest ten goede komen aan de stichting Limburg Sterk Merk (LSM). Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst zal onder meer gefocust worden op de transitie naar duurzame en hernieuwbare energievoorzieningen, de competitiviteit en innovatiekracht van de provincie en de maakindustrie.

“In heel Europa, en dus ook in Limburg, staan de industrie en onze kmo’s voor grote uitdagingen door de snelle transitie die gemaakt moet worden op twee domeinen: digitalisering en duurzaamheid. Het is cruciaal dat LRM haar rol kan blijven spelen in deze transitie door innovatie en ondernemerschap te ondersteunen. Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst bieden we de zekerheid aan Limburg dat LRM het vliegwiel zal blijven in de ontwikkeling van het Limburgse sociaal-economische weefsel. ”, aldus Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns

LRM werd in 1994 opgericht om het economische weefsel van Limburg terug te versterken na de sluiting van de laatste mijn in 1992. Ondertussen is LRM al 30 jaar lang een belangrijk investeringsvehikel en de drijvende kracht achter een duurzame transformatie van de provincie Limburg. LRM is een rollend investeringsfonds, met andere woorden een zelfbedruipende organisatie die opbrengsten uit gerealiseerde investeringen opnieuw investeert.

Een tweede focus van LRM ligt op innovatief vastgoed, met de uitbouw van een netwerk van 9 incubatoren en 3 toonaangevende campussen (Corda Campus, Thor Park, Droneport). De transformaties van voormalige mijnsites, zoals Terhills Resort in Maasmechelen en de erfgoedrealisaties op be-MINE in Beringen, kennen in de wijde omgeving hun gelijke niet. Als duurzaamheidsambassadeur en impactinvesteerder staat LRM daarenboven mee in voor de groene transitie van bedrijven in Limburg. Tot slot heeft LRM doorheen de jaren een belangrijke expertise opgebouwd als regisseur van complexe (vastgoed)projecten in Limburg.

Positieve evaluatie

In het voorbije jaar werd LRM, zoals voorzien in de huidige samenwerkingsovereenkomst, geëvalueerd door Idea Consult. Net als de voorbije periodes kan LRM dan ook opnieuw een uitstekend rapport voorleggen.

·        LRM wordt door alle stakeholders erkend als een belangrijke investeerder en aanjager van het Limburgs ondernemingslandschap.

·        In de periode 2018-2022 deed LRM-investeringen voor een totaalbedrag van afgerond 308 miljoen euro. Hiervan ging 131,3 miljoen euro naast vastgoed- en projectontwikkeling, de rest werd geïnvesteerd in 215 bedrijven.

·        Het eigen vermogen steeg in de periode 2018-2022 van 401 miljoen euro naar 505 miljoen euro (+26%). Dit is vooral het gevolg van drie kapitaalsverhogingen door de Vlaamse Regering: 100 miljoen euro zoals voorzien was in het regeerakkoord ter versterking van het startup en scale-up ecosystemen in Limburg; 5 miljoen euro voor het verstrekken van Corona-leningen en 30 miljoen euro ten tijde van de energiecrisis om bedrijven te helpen verduurzamen.

·        De bedrijvenportefeuille van LRM was einde boekjaar 2022 goed voor 13.700 jobs. Tussen 2020 en 2021 is een sterke stijging waarneembaar van 8.916 naar 12.425 jobs.

·        Daarnaast is de tewerkstelling in de incubatoren geëvolueerd van 950 jobs in 2018 naar 1.162 jobs in 2022, en dit ondanks het inkrimpen van het aantal incubatoren.


De voorbije periode was op economisch vlak uitdagend. Toch mogen we stellen dat er veel gerealiseerd werd, ondanks de moeilijke omstandigheden die de corona- en energiecrisis met zich meebrachten. Door te investeren in (thematische) incubatoren en campussen, zoals Corda Campus, Thor Park en DronePort, creëert LRM in Limburg omgevingen waar kansrijke sectoren zich kunnen ontwikkelen. De toegevoegde waarde van campussen en incubatoren gaat bovendien verder dan het pure vastgoed: er worden immers nieuwe ecosystemen gecreëerd die ondernemerschap, bedrijvigheid en tewerkstelling in toekomstgerichte sectoren mogelijk maken. Campussen en incubatoren zijn de motor van nieuwe ontwikkelingen in de provincie Limburg, en zijn dus investeringen op lange termijn.” – Tom Vanham, algemeen directeur LRM

Maatschappelijk rendement

Naast de economische voetafdruk is ook de maatschappelijke voetafdruk van LRM groot.  LRM heeft 40 miljoen euro dividend uitgekeerd aan het Vlaamse Gewest in de periode 2018-2022. In jaren dat haar winsten ontoereikend waren, heeft LRM uit haar reserves geput om alsnog een dividend te kunnen uitkeren. LRM wil zo een betrouwbare partner zijn van de alle Limburgse stakeholders.

Mark Maesen, voorzitter van LRM, benadrukt dat LRM geen dotaties of werkingsmiddelen van de Vlaamse overheid krijgt, en dus volledig zelf instaat voor haar eigen bedrijfskosten. “Elke euro die verdiend wordt, wordt ofwel opnieuw geïnvesteerd in bedrijven en projecten, ofwel komt die via een dividend aan het Vlaamse Gewest terecht bij de provincie Limburg, die het investeert in maatschappelijke projecten. LRM heeft zo in de voorbije 30 jaar 397 miljoen euro van haar winsten afgestaan in de vorm van dividenden aan het Vlaamse gewest. Dat komt neer op meer dan 13,2 MIO euro per jaar. Vlaanderen stort de dividenden van LRM door naar de stichting Limburg Sterk Merk, waar ze toegewezen worden aan niet-rendementsgedreven en maatschappelijke projecten. De maatschappelijke footprint die we tot nu toe al realiseerden, is dan ook zeer indrukwekkend. Dat - samen met al onze investeringen, straffe vastgoedprojecten, indrukwekkende transformaties van onze mijnsites be-MINE en Terhills én al onze innovatieve klimaat- en mobiliteitsprojecten - maakt dat wij bijzonder trots zijn op alle medewerkers van de LRM-groep.”

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst

Het goede rapport van LRM wordt beloond met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst die LRM opnieuw bedrijfszekerheid geeft voor de komende 5 jaar, dat keurde de Vlaamse Regering vrijdag op initiatief van minister Brouns goed. LRM wordt via de nieuwe samenwerkingsovereenkomst aangemoedigd om haar investeringsstrategie verder te zetten.

Van LRM wordt verwacht dat zij bedrijven ondersteunt in elke levensfase, van startup tot matuur bedrijf. LRM moet haar expertise en financiële middelen inzetten om bedrijven doorheen allerlei transformaties te helpen, bv. omdat ze willen groeien, internationaliseren, overnames doen of doorheen een moeilijke periode gaan. Familiale bedrijven krijgen daarbij extra aandacht, net als maakindustrie die bijkomende ondersteuning kan gebruiken.

LRM zal daarenboven inzetten op de versterking van de competitiviteit en innovatiekracht van de provincie. De ambities op de succesvolle Corda Campus, moeten deze campus stuwen naar 350 bedrijven en 7.500 jobs. De bouw van de Corda Arena gaat binnenkort van start: de eerste digitale arena van het Europese vasteland wordt de concrete realisatie in het nieuwe masterplan.

LRM focust op Limburg, maar kijkt ook over de grens. LRM kan als strategische investeerder investeren buiten Vlaanderen wanneer dit bijdraagt tot het versterken van de Limburgse sectoren of tot internationale groei van bedrijven. LRM wordt geacht haar rol op te nemen om buitenlandse ondernemingen te overtuigen om activiteiten op te starten in Limburg.

LRM wordt tot slot als duurzaamheidsambassadeur aangemoedigd om verder in te zetten op de transitie naar duurzame en hernieuwbare energievoorzieningen, en om bedrijven bij te staan in de verdere verduurzaming van hun productieproces. Op die manier moet LRM bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen.

De samenwerkingsovereenkomst wordt formeel ondertekend op de jaarvergadering van LRM op 27 mei 2024.

“We moeten als Limburg meer fier zijn op de kennisregio die we zijn. Met ons netwerk van innovatieve campussen en technologische incubatoren zijn we een voorbeeld voor Vlaanderen én Europa. LRM is daarin een belangrijke motor, die we nu de zekerheid bieden dat ze de volgende vijf jaar op volle kracht kan draaien voor de toekomst van Limburg Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns

Vorige
Vorige

‘Fietsen? Dat werkt!’

Volgende
Volgende

Vlaanderen biedt strategische transformatiesteun aan Ciner Glass in Lommel