Minister Brouns trakteert Vlaamse Regering op Kinrooise asperges: “Uitzonderlijk goed jaar voor onze asperges”
Het aspergeseizoen is opnieuw van start gegaan, en dat liet Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns niet onopgemerkt voorbijgaan. Tijdens de Vlaamse ministerraad van vanochtend verraste hij zijn collega’s met een mand verse Kinrooise asperges. “Kraakvers en heerlijk van smaak. De kwaliteit is dit jaar uitzonderlijk goed dankzij het droge, warme voorjaar,” aldus de minister met een glimlach.
De ministerraad begon zo met een smakelijke verrassing: voor elke minister een bundel van het ‘witte goud’. “Kinrooi draagt met trots de titel van ‘aspergegemeente’”, zegt Brouns. “Dit weekend vieren we er de jaarlijkse aspergefeesten. Ik ben fier op het vakmanschap van onze aspergetelers en wil hun werk hier letterlijk op tafel leggen.”
Aspergegemeente Kinrooi
Met 55,65 hectare aan asperges is Kinrooi goed voor ruim 10% van het totale Vlaamse aspergeareaal van 549,56 hectare. Jaarlijks wordt er zo’n 445 ton geoogst. “Onze asperges zijn bijzonder geliefd dankzij onze lichte en zachte zandgrond en het gespecialiseerde vakmanschap van onze telers”, aldus de minister.
Topkwaliteit dankzij ideaal voorjaar
Het aspergeseizoen ziet er veelbelovend uit. “We hebben dit voorjaar genoten van droog en relatief warm weer, ideaal voor de aspergeteelt. De asperges zijn opvallend dik en van mooi formaat”, zegt Brouns. “Dat is mede te danken aan de vrij natte zomer vorig jaar, waardoor de planten voldoende energie konden opslaan voor een sterke oogst.”
Door het warme weer van de voorbije weken komt de oogst goed los en is ze volop aan de gang. Het aspergeseizoen loopt traditioneel tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan.
Meer aandacht voor lokale groenten en fruit
De minister grijpt het moment aan om een bredere boodschap te brengen. “Asperges zijn een prachtig voorbeeld van wat onze Vlaamse landbouw te bieden heeft: gezond, lokaal en boordevol smaak. Ik hoop dat steeds meer mensen bewust kiezen voor verse producten van bij ons. Laat ons dat koesteren en vooral meer inzetten op eten wat de seizoenen ons te bieden hebben.”
